poniedziałek, 21 grudnia 2009

Wegański Omlet




Dziś przepis na jedno z moich ulubionych dań które nie zna granic rozmaitośći


Wegański Omlet
1 porcja

1 spory ziemniak
1 opakowanie tofu ok 130 g
trochę mleka sojowego
1/4 cebuli
1/4 paczuszki baby spenach (mini szpinak)
2 pieczarki
czosnek
zioła
suszone pomidory w oleju
olej


Na patelni rozgrzać olej, obrać ziemniaka i pokroić w paski, posiekać też cebulę i czosnek, wrzucić to na patelnię i podsmażyć, posiekać pieczarki i podsmażyć je chwilę z resztą. Potem zalać małą ilością wody, dodać posiekane zioła i gotować. W międzyczasie, tofu posiekać w kawałki i zalać mlekiem sojowym, zmiksować na masę konsystencji śmietany. Na patelnię na chwilę wrzucić szpinak, zwykle potrzebuje dosłownie sekundy. Zalać to masą z tofu i zmniejszyć ogień. Smażyć mieszając ok 10 min, pod koniec dodać posiekane w paseczki pomidory.
Omlet podawać z sałatą

1 komentarz:

Weganie pisze...

Podobny przepis jest w książce "Zaskakujące tofu". Jak to jedno z twoich ulubionych dań, to teraz na bank zrobię.

Fajny blog :)

Aneta