poniedziałek, 25 stycznia 2010

Fenkuł

Jako odpowiedz na pytania o mym kochanym fenkule..
Warzywo to ma charakterystyczny smak, dla mnie ma posmak lukrecji.. Nadaje się do sosów, zup, zapiekanek, itp. Ja uważam że do wszystkiego ale najczęściej jest jednak stosowany w sosach i zupach. Ziarenka są używane często w kuchni Szwedzkiej i Indyjskiej, i tak mają posmak lukrecji. Warzywo za to używane jest w kuchni Włoskiej.

Fenkuł który kupujemy zwykle jest obkrojony a zielenina pozostawiona jest w celu dekoracji. Ta zielona część ma delikatniejszy smak.
Fenkuł składa się z płatów powiązanych razem na dole.

Początkującym kuchcenie z fenkułem polecam łatwe sosy, fenkuł można pokroić w kostkę, podsmażyć z śmietaną i jest super do makaronu. Nadaje się też do sosu pomidorowego któremu chcemy dodać to coś, radzę go wtedy dodać podsmażając czosnek. Smaczny jest też fenkuł zapiekany pod permazanem na grzankach lub ryżu.

4 komentarze:

Bea pisze...

U nas niestety nie ma juz 'lokalnego' fenkula, konczy sie mniej wiecej w grudniu niestety :/ Ale to nic, poczekamy ;)

viridianka pisze...

a powiedz mi jeszcze jak się takiego fenkuła kroi w plastry? czy trzeba go obrać czy takiego prosto ze sklepu można już spożytkować od razu?

bo mam taki pomysł by go upiec może z warzywami(raz w tygodniu na 2-3 dni piekę paprykę, cukinię, ziemniaczki, czasem pomidorki koktajlowe...) tylko by mi się nie rozleciał za bardzo, albo nie spiekł, bo papryka długo dochodzi...

i hmm... z tym sosem fajna sprawa... kupię dwa w sobotę i będę eksperymentowała :)
może ze szpinakiem, kurczakiem i cukinią do makaronu się nada...

:)

Molly pisze...

hej gumman!
tittar in och önskar dig en riktigt underbar dag. idag ska jag bl a på fotvård. kan vara skönt nu på vintern då fötterna är instängd i sockor hela tiden :p

ta hand om dig! kramar

vegeswiat pisze...

beo: niestety.. no i trudniej go teraz znalezc przez to

vir: polecam! do sosu dodaj tez smietanke, nie wiem zbyt jaka bo sama uzywam tylko sojowej, ale no nie moze sie scinac to smietanka przejdzie smakiem:)

fenkul kroi sie dowolnie nie zaleznie od rozmiaru czastek daje wiele smaku