wtorek, 12 stycznia 2010

top trendy 2000-2010

Znalazłam fajne zestawienie top trendów kulinarnych panujących między 2000 a 2010.

1.Jagody Goji
Borówki mają wartość Orac wysokości 4 460. Ale jagody goji mają jeszcze wyszą zawartość. Można je kupić suszone lub w formie soku.

2.Chleb na zakwasie
Chleb pieczony na zakwasie, mące i wodzie. Rezultatem jest dobry smaczny chleb o niskim IG, ma bardziej wyrazisty smak. Najlepiej kupować wyroby ekologiczne.

Polecam chleby vegeinstytutu pieczone z ekologicznych produktów na zakwasie, wręcz podwójna korzyść!

3.Produkty ekologiczne
Produkty które są produkowane w sposób nie wykorzystujący ludzi stały się bardziej popularne.

4.Indeks Glikemiczny
Określa on szybkość wzrostu cukru w krwi, im wolniejsz i bardziej stabilny przyrost tym lepiej.

5.Quinoa
Ziarno zawiera wiele białka, błonnika, fosforu, żelaza i magnezu. Nie zawiera glutenu i jest świetnym wymiennikiem ryżu, ziemniaków, itp.

6.E-numerki
Zaczeliśmy zwracać uwagę na substancje chemiczne E w produktach i staramy się je omijać.

1 komentarz:

cukrowa wróżka pisze...

Baletnicy.. To śliczna nazwa! Żebym wiedziała, miałyby sesję z baletnicami z pozytywki. :]