środa, 10 lutego 2010




No to teraz przepis na poważnie ze zdjęciem. To mój ulubiony torcik, wychodzi bardzo efektownie, o ile ma się małą tortownice (średnica ok 20cm) jak nie to warstwy nie są widoczne.

Na 6 kawałków

Spod:
300 g masy migdałowej
4 jajka
5 łyżek kakao
Mousse:
600 ml śmietanki do ubijania
300g czekolady
1-2 lyzek cukru pudru
4 żółtka


Mase utrzeć na tarce z dużymi oczkami, utrzeć jajkami i kakao. Wyłożyć do nasmarowanej tortownicy i piec w 200C 15-20min.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder do czekolady i po koleji dodawać żółtka. Dodać ½ ubitej śmietany. Na sam koniec dodac resztę śmietany.
Tort zamrozić przez min 5 godzin a najlepiej przez noc

2 komentarze:

Olciaky pisze...

Bardzo fajny i zwiewny desero-torcik:)
Pozdrawiam

vegeswiat pisze...

dzieki :)