piątek, 5 lutego 2010

Pecan



Pecan to nazwa stosowana do określenia orzesznika jadalnego i jego owoców. Gatunek drzewa nalerzy do orzechowatych. Nazwa pochodzi od słowa pecan znaczącego „zbyt twardy do zgniecania dłonią”.

Owoc przez nas zwany orzechem tak naprawdę jest pestkowcem, jest trochę podobny do orzecha włoskiego. Zawiera on 70% tłuszczu z czego 90% to kwasy nienasycone. Zawierają także ponad 9% białek, 10% błonnik i 4% innych węglowodanów. Zawierają najwięcej antyoksydantów z orzechów.

2 komentarze:

viridianka pisze...

znam ten orzech, faktycznie jest bardzo podobny w smaku do włoskiego, jednak droższy i ja chyba jestem bardziej do italiańskich przyzwyczajona od dziecka, zwłaszcza że mamy pięknego orzecha przed domem który co rok zasypuje nas owocami :)

vegeswiat pisze...

viri: o tez bym chciala miec orzech :) my mamy u sasiada na dzialce i czasem cos na spadnie ;)