wtorek, 9 lutego 2010

Tort dla mamy

Jak na razie nie mam mozliwosci dodac zdjec wiec pokaze je jak wroce, tzn jutro!

A teraz przepis na 2 warstwowy czekalodowy tort z moussem ktory dzis dostala mama.

Spod:
300 g masy migdalowej
4 jajka
5 lyzek kakao

Mousse:¨
600 ml smietanki do ubijania
300g czekolady
1-2 lyzek cukru pudru
4 zoltka

Mase utrzec na tarce z duzymi oczkami, utrzec z jajkami i kakao. Wylozyc do nasmarowanej tortownicy i piec w 200C 15-20min. Dodac cukier puder i po koleji dodawac zolta. Na sam koniec dodac reszte smietany.

Mrozic w zamrazalce (lub w te pogode na balkonie) min 5 godzin a najlepiej przez noc!

Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej, smietane ubic na sztywno i dodac 1/2 jej do czekolady,

1 komentarz:

cukrowa wróżka pisze...

Musiała być zadowolona. :] Ja bym była!