poniedziałek, 29 marca 2010

Imbir

O imbirze słów kilka.
Przede wszystkim smakowo, wszyscy z mego pokolenia znają imbir podawany w małej kupce do zamówionego zestawu sushi. Ale nadaje się on w końcu na wiele wiele rzeczy. A przede wszystkim ma właściwości lecznicze.¨

Poprawia procesy trawienne oraz wpływa pozytywnie na krążenie. Łagodzi bóle rzołądkowe i wzmaga apetyt. Pobudza układ odpornościowy, a więc pomoże przy kaszlu czy przeziębieniu.
Kłacze imbiru które możemy kupić w sklepie w Azji znane było w kuchniach już 3000 lat temu. Jest znany na całym świecie jednak najbardziej znany w kuchni azjatyckiej. Jego smak jest specyficzny, słodko kwaśny i palący.

Młode kłącza można jeść jako warzywo. Kandyzować lub konserwować, starsze suszy się i uciera jako przyprawę do ciast itd.

2 komentarze:

viridianka pisze...

uwielbiam imbir, ale koniecznie taki świeży, ten w proszku się do niego nie umywa ;)

romaneo pisze...

wciąż mało popularny i niedoceniany. Ja imbir kroję w cienkie plasterki i marynuję, coś na wzór "Gari". I podaję niekoniecznie tylko do sushi. Pychotka.