wtorek, 2 marca 2010

Serduszko?


Zainspirowana wypiekami na tym blogu wypiekłam na drogę croissanty z własnego przepisu ale również swoistą wersję uroszych serduszek, ja po prostu uznałam że jak serca to nadzienie musi być czerwone i nadziałam je dżemem wiśniowym.

Na 4 serca
80 ml mleka
2 łyżki miodu
25g drożdży świeżych
1 jajko
3 szklanki mąki orkiszowej

dżem

Mleko, miód i drożdże podgrzać do 37 C, dodać mąkę, i jajko. Ciasto ugnieść i odstawić na 30 min.Rozwałkować i postępować zgodnie z instrukcjami autorki, tyle że przełożyć je dżemem, mogą wtedy rosnąć max 10 min, inaczej wilgoć dżemu sprawia że ciasto się rwie.

2 komentarze:

grazyna pisze...

Serce w rozterce...zjeść czy podziwiać :)

asiejka pisze...

drożdżowe ciasto najbardziej lubię z truskawkowym dżemem
ale generalnie to wiśniowy jest moim ulubionym :-)