środa, 17 marca 2010

soja



W Polsce nie widziałam chyba przedtem prażonej soii która jest zdrowym zamiennikiem czipsów i orzeszków ziemnych. Prażona soja ma mniej tłuszczu niż typowe „kanapowe” przekąski jak orzeszki solone czy czipsy i słodycze, ma też niższą wartość IG. Zawiera mierały jak żelazo, cynk i magnez.

Oprócz tego soja jest bardzo zdrowym produktem teraz coraz bardziej dostrzeganym. Zawiera pełnowartościowe białko które jest trudne do znalezenia dla wegetarianin. Soja zawiera też ważną dla wegetarianin witaminę B.

Teraz bada się czy to możliwe że soja naprawdę wspomaga po menopauzie, i wydaje się chamować raka piersi, osteoporozę i choroby serca.

Prażona soja jest chrupka i nadaje się do sałatek, do musli, i sama jako przekąska. Ponieważ już przedtem jadłam prażoną soję, i mam porównanie to uważam tę za najlepszą. Prażona soja często aż oblewa się tłuszczem i solą, ale ta jest taka jaka powinna, smak daje jej nie olej i nie sól czy inne przyprawy ale soja przygotowana w dobry sposób.

Prażona soja firmy Eko-produkt jest też wyróżniona poprzez Fundację Rozwoju Kardiochirurgi.
Gorąco polecam wam ten produkt, jak i spróbowanie nowego produktu sojowego firmy, soji w czekoladzie.

Brak komentarzy: