czwartek, 22 kwietnia 2010

sery czesc 1


Ser to dobre zródło białka a teraz jest ich tak wiele!

40 lat temu generał de Gaulle powiedział „Niełatwo rządzić krajem w którym jest aż 325 gatunków serów” A dziś w Francji jest ich już ponad 500.. a większość jest i u nas.
Ser zaczyna się od tego że tworzy się skrzep i odziela się go od płynnej serwatki, aby to zrobić mleko podgrzewa się do 30 C. W zależności od tego jaki ser ma powstać dodaje się bakterie mlekowe lub podpuszczkowe. Mleko o ile nie jest poruszane w ciągu 30min zamienia się w masę serową. Z tej masy wydziela się serwatka, gdy skrzep osiąga właściwy stopień zwięzłości kroi się go aby ustalić jaki ser z niego powstanie. Im drobniej krojony skrzep tym twardszy ser, potem masę formuje się, doprawia a potem zostawia do dojrzewania.

Ciąg dalszy nastąpi:)

1 komentarz:

Anulka pisze...

kocham sery i zaluje, ze nie jestem Francuska; z niecierpliwoscia czekam na ciag dalszy...