poniedziałek, 3 maja 2010


Mój zakwas nadal bulgocze ale do tych bułeczek obeszłam się bez niego..


na 3-4 ciabbaty
25 g drożdży
200ml oliwy extra virgin
1 łyżka cukru
100 ml mleka
2 szklanki mąki

Drożdże rozprowadzić w mleku ucierając z cukrem. Dodać połowę oliwy, powoli dodawać mąkę. Zagniatając dodać resztę oliwy, wyrabiać ciasto ok 30 min. Odstawić aby wyrosło ok 60 min. Znów zagnieść uformować bułki, zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Piekarnik rozgrzać do 200 C, Ciabaty piec 30 min.

3 komentarze:

asieja pisze...

ja lubię bułki pachnące drożdżami..

Paula pisze...

lubię takie proste bułeczki...zawsze są pyszne :)

vegeswiat pisze...

asiejko: oj pachnialo :) na caly korytarz

paulo: sa bardzo pyszne ale niestety nie takie jak ciabaty powinny byc podobno :(