czwartek, 22 lipca 2010

Paczuszki z ciasta filo z jablkiem


A wiec przepis na niedzielne sniadania.. Paczuszki z ciasta filo, ktore mozna kupic lub zrobic, ja zrobilam wlasne, pol francuskie pol filo, zagniotlam make z oliwa z pestek winogron oraz wymieszalam kostke masla z polowa szklanki maki, odstawialam na noc do lodowki, potem w te i spowrotem zaginalam i walkowalam aby polaczyc masy. Potem odlozylam na kilka godzin i dopiero wtedy podzielilam ciasto na porcje i z jednej z nich zrobilam paczuszki, uzylam do tego utartego jablka z cynamonem.
A dokladnie to trzeba robic tak
ciasto
2 szklanki maki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oliwy z pestek winogron
1 szklanka maki
kostka masla
Ciasta wymieszac, odlozyc na noc. Zagniatac jak na ciasto francuskie, wwalkowujac mase maslana w te sypka. Odstawic na kilka godzin. Rozwalkowac. Podzielic na porcje
Farsz
1 starte jablko
6 lyzek cukru
cynamon
Z ciasta skroic kwadraty, napelnic, zagiac. Posmarowac zoltkiem oraz posypac cukrem i piec ok 10 min

4 komentarze:

Ciastella pisze...

pięknie się prezentuje;D masz racje idealne na niedzielne śniadanie.;)

Arvén pisze...

Zazdroszczę cierpliwości do ciasta filo! Żałuję, że nie mam tyle zacięcia bo paczuszki wyglądają niesamowicie...

Agata pisze...

Gratuluję odwagi samodzielnego zrobienia filo! Ja sięna to nie porywam:)

mania179 pisze...

Też takie robiłam kiedyś i też z jabłkami i pamiętam, że był cudowne...