wtorek, 9 listopada 2010

Tort







Tak wiem, jestem chwilowo jednym z najnajgorszych blogów kulinarnych jeżeli chodzi o wpisy.. teraz jedak troche i blog ożyje.. bo wieczory są dłuższe, a Panna ma kłopoty z spaniem więc nawet jeżeli 2gi rok studiów daje w kość to i w nocy czas się znajdzie.

A dziś przepis na tort urodzinowy jednej z kuzynek.. Historia tortu jest prosta, zaczeło się od spotkania po paru dobrych miesiącach w Kawiarni.. a tam kawie i kawałku ciasta na pół.. i wtedy się zaczeło, ciasto było jedyne w swoim rodzaju a że z orzechami kuzynka się zakochała.. a ja niczym Ratatuj zaczełam odgadywać co i jak z ciastem i obiecałam że na pewno odtworzę.. Więc na urodziny dostała tort.

W przepisie może was zdziwić że orzechy są solone ale to właśnie to daje kontrast.

A robi się go następująco

Spód

200 g masła orzechowego
100g masła
200 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
2 szklanki mąki
4jajka
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

200 ml śmietanki tortowej
200 g masła orzechowego
100g drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych

Dekoracja

2 puszki kajmaku o smaku orzechowym
orzeszki ziemne solone

Wykonanie

1.Ubić cukier z jajkami i dodac proszek do pieczenia.
2.Masło orzechowe wraz z masłem podgrzać aby się rozpuściło.
3.Masła wymieszać z mąką oraz orzechami
4.Stopniowo dodawać masę z jajek i cukru i mieszać aż masa stanie się jednolita.
5.Piec w piekarniku o temp 200 C przez 50 min, po 20 min zakryć folią aby wierzch się nie przypalił
6.Po wyjęciu z pieca zostawić ciasto aby ostygneło
7.Ciasto przekroić na 2 równe części
8.Śmietankę ubić i stopniowo dodawać do niej masło orzechowe (tym razem w stałej formie tzn nie rozpuszczone), oraz orzeszki.
9.Uzyskaną masą przełożyć ciasto oraz posmarować boki
10.Na wierzch ciasta rozsmarować kajmak oraz posypać orzeszkami

2 komentarze:

hania-kasia pisze...

Ależ ten tort apetycznie wygląda!

Paula pisze...

zapowiada się przepysznie!

pozdrawiam,
Paula