sobota, 29 stycznia 2011

Rogaliki



Któregoś dnia padło hasło o rogalikach z dżemem, no więc zaczęłam się dopytywać że na cieście francuskim.. ale okazało się że nie tylko takim bardziej kruchym.. to może pół francuskim, nie nie na takim też nie. A może na drożdżowym? A no tak o takie chodziło, no więc zaopatrzyłam się w dużą kostkę drożdży i do dzieła. Trochę się namęczyłam wałkowaniem na powierzchni deski do krojenia.. no ale wyszły jakoś, zostały zjedzone... niestety też przez psa .. no bo jak to niby jest że on niczego nie dostaje? Więc otworzył piekarnik.. i zjadł. A kolejne to te z nutellą posypane orzechami :)

Na 2 blachy

1 kostka drożdży
1 kostka masła
250 ml mleka 3,2 %
1 kg mąki
1 lub 2 duże opakowania nutelli
1 opakowanie orzechów
1 szklanka cukru
2 jajka


Masło roztopić i wymieszać z drożdżami, zalać mlekiem podgrzanym do temperatury 37 C, dodać cukier i odstawić na ok 15 min. Po 15 min dodać mąkę, ciasto wyrabiać przez ok 10 min. Odstawić aby wyrosło na 2 godziny. Po 2 godzinach rozwałkować na kawałki o grubości 1 cm, posmarować nutellą, zwinąć, posmarować ubitym jajkiem i oprószyć posiekanymi orzechami.

Piec w 200 C przez 10 min.

4 komentarze:

mikimama pisze...

U mnie też dziś rogaliki :)

Ag Pe pisze...

Wyglądają bardzo pozytywnie.

Polskie Blogi Kulinarne pisze...

Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com

Pozdrawiamy:)

Karmel-itka. pisze...

dwie blachy? istna fabryka!
ale... i tak zniknęłyby w mgnieniu oka. śliczne rogaliki.