niedziela, 17 marca 2013

Cupcakes, czekoladowe z nadziejem z płynnej czekolady, frostingiem waniliowym i orzechami w miodzie




 Wczoraj  nasza kuchnia na chwilę stała się fabryką cupcake'ów. Miałam ambitny plan, miały powstać 2 rodzaje:

- Cupcakes czekoladowe z nadzieniem z płynnej czekolady, z frostnigiem z białej czekolady i dodatkiem prawdziwej wanilii, oraz posypką z prażonych w miodzie orzechów
oraz
- Cupcakes waniliowe z krówką, z polewą z krówek oraz posypką z krówek (innymi słowy krówkowe szaleństwo)
Mimo, że pierwsze orzechy spaliłam robiąc frosting krówkowy, to muszę przyznać, że organizacja pracy w kuchni nie była zła.

A więc do rzeczy, poniżej przepis na cupcakes widoczne na zdjeciu (te drugie z krówką nie chciały się dać ładnie sfocić przy sztucznym świetle...)


Na 1 blachę ok 12-14 sztuk

2 - 2 1/2szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 opk. cukru waniliowego
3 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki kakao
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 tabliczki czekolady mlecznej

5 tabliczek białej czekolady
2 laski wanilii
1/4 szklanki mleka
4 serki typu almette ( ja użyłam almette jogurtowego)

300 g orzechów laskowych
3 łyżki miodu
1 łyżka masła

 Masło roztopić. Jajka ubić z cukrami, ubijać aż będą miały puszystą konsystencje. Powoli dodać kakao, gdy masa będzie lekka i puszysta dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko wymieszane z stopionym masłem. Na chwilę odstawiamy masę.

Czekoladę mleczną łamiemy na kostki, i topimy w kąpieli wodnej. W trakcie wylewamy masę muffinkową do foremek, kładziemy 1 łyżkę na dole każdej foremki. Gdy czekolada już się roztopi kładziemy po jednej łyżce do każdej foremki. Następnie przykrywamy nadzienie jedną łyżką masy muffinkowej.

Wstawiamy do środka piekarnika i pieczemy 10 min w temperaturze 200 stopni.

Orzechy drobno siekamy, roztapiamy masło na patelni i prażymy na nim orzechy po kilku min dodajemy miód smażymy jeszcze 5-6 minut. Masę wykładamy na talerze aby ostygła. Nie zostawiajcie jej na patelni bo przywrze!

Białą czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Mleko gotujemy wraz z przekrojonymi na pół laskami wanilii. Szybko mieszamy mleko, almette oraz roztopioną czekoladę. Masę nakładamy na już chłodne ciastka,  więc nie należy się z nią śpieszyć ponieważ inaczej zastygnie i nie włożymy jej do szprycy. Po  udekorowaniu ciastek masą kładziemy na nią (też chłodne) orzechy w miodzie.


Gotowe!
Smacznego!

2 komentarze:

kwatera Gdynia pisze...

Już po Świętach, prosimy o przepisy dietetyczne, trzeba zgubić co nieco.

Magdalena pisze...

Witam Ciebie serdecznie,

masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyłam swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1000 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Z pozdrowieniami,
Magdalena
info@znajdzprzepisy.pl